keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Carnaval de Binche


C'est Mardi Gras! 


Laskiaistiistai eli täkäläisittäin mardi gras, kirjaimellisesti käännettynä "rasvainen tiistai", ja oikeastaan koko laskiaisaika laskiaissunnuntaista tiistaihin on karnevaalien aikaa. Laskiaisen karnevaalit ovat perinteisiä koko Euroopassa. Belgiassakin karnevaaleja järjestetänä useammassa kaupungissa, joista Binche on yksi kuuluisimpia. Kaupunki sijaitsee noin tunnin junamatkan päässä Brysselistä, ja eilinen reissu sinne oli yksi koulun Erasmus-jaoston järjestämistä aktiviteeteista.

Lähdimme siis matkaan puolenpäivän aikaan koululta (aamupäivä tietenkin kului ahkerasti rahoituksen  luennolla!). Matkaa Binchen kaupunkiin ei linnunteitä ole kuin ehkä 60 km, mutta kaikkine pysähdyksineen matka kesti melkein kaksi tuntia. Juna on kuitenkin paras vaihtoehto matkustaa karnevaaleille, sillä autolla parkkipaikan hakeminen olisi mahdotonta. Eikä meillä edes autoja ole joten no choice there! :)

Binchen rautatieasemalta matka jatkui kaupungin keskustaan Grand-Placea kohti ihmismassan mukana. Koska karnevaalikulkueen oli tarkoitus alkaa noin kolmelta iltapäivällä, ajattelimme että mennään varaamaan hyvät paikat meidän isolle poppoolle. Paikat löytyi ihan päätien varrelta, ja koska paraati alkoikin vasta vähän ennen viittä, oli meillä siinä aikaa hengata, syödä frittejä, juoda pari olutta ja ottaa paljon valokuvia! Ainoa miinupuoli koko hommassa oli se, että pakkasta oli jonkun verran, eli hytisimme lähinnä kylmästä paraatia odotellessa... Kyllä, suomalaisillakin voi olla kylmä.

Paraatin ideana on, että noin tuhat perinteisiin asuihin pukeutunutta "gilleä", Les Gilles marssivat väkijoukon läpi ja heittelevät veriappelsiineja väkijoukolle (ja heitä päin). Yllä on kuva niistä, vaikea selittää oikein millaiset asut niillä oikein oli! Ja appelsiineja sateli kyllä päälle :D

Sellainen laskiaistiistai täällä. Nyt paistaa aurinko, on vähän lämpimämpää kuin eilen. Pyykkään. Juon kahvia ja syön suklaata. Illalla kouluun ranskantunnille - au revoir et bonne journée!


Le parapluie national = kansallinen sateenvarjo. Osuva nimi belgialaiselle baarille...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti