maanantai 15. huhtikuuta 2013

Sverigeresan

Uppsalan jokimaisemaa
Viime viikon selkeä highlight oli reissu rakkaaseen naapurimaahamme Ruotsiin. Ruotsi - the home of IKEA, h&m, ABBA, Vickan&Daniel och Vagabond - matkakohteena oli itseasiassa aika outo ja monet ihan syystäkin täällä ihmetteli sitä, miksen mä kotiin mene näin pääsiäsilomalla ja miksi ihmeessä juuri Ruotsiin?! No, syy tähän oli aika simppeli: moikkaamaan Uppsalassa vaihdossa olevaa Ninniä yhdessä yhdeksän muun kaverin kanssa, jotka siis tulivat Turusta lahden yli laivalla. 

Pitkän viikonlopun aikana ehdittiin visiteerata ensin Uppsalassa, sitten vielä Tukholmassa. Uppsalasta tuli mieleen ihana kaunis Turku (vaikka räntäsateessa todettiin että Uppsalakin taitaa olla kesäkaupunki...:D). Hengailu kymmenen kaverin kanssa, joita en ollut nähnyt yli kahteen kuukauteen, oli mahtavaa ja itse sightseeing jäikin molemmissa kaupungeissa sitten vähän vähemmälle. Tai no, käytiin me sentään Uppsalan kuuluisassa tuomiokirkossa!

Vaikka Ruotsi ei olekaan ihan sama asia kuin Suomi, pieniä reverse-kulttuurishokkeja tuli koettua jo tällä lyhyellä visiitillä. Pakko se on varmaan uskoa, että Brysseli alkaa jo vähän muokkaamaan omia ajattelutapoja! Tässä kulttuurishokit top5 (vähän harhaanjohtava ehkä top 5 koska nää on ainoat jotka nyt tulee mieleen. Mutta näillä mennään!):

1) Hinta - härregud men det är dyrt! Varsinkin julkinen liikenne, ruoka ja juoma. En varmaan ikinä sopeudu Suomessa yli 5 euron bisseihin. Lisäksi en voinut uskoa, että on olemassa maa, jossa alkoholin myynti on vielä säädellympää kuin Suomessa...
2)  Irtokarkit! - Näin Candy Kingin irtsarit paikallisessa ICA-supermarketissa. Pakko oli ostaa vähän salmiakkikaloja ja viinikumeja :) tähän kategoriaan lasketaan myös kaikki Dajmit, Marabout ja Fazerit. Ja ruisleipä. Goes without saying.
3) Kieli - pitäisikö tätä osata? Vasta kun meinasin vastata ranskaksi ruotsiksi esitettyyn kysymykseen tajusin, että ehkä vähän on ranskan kielikin tarttunut. Hetki kesti ennen kuin aloin sanomaan tack instead of merci.
4) Räntää. No need to say more.
5) Tiskiharjan olemassaolo. En jaksa enää pestä astioita sienellä. Täytyy varmaan käydä Ikeassa huomenna ostamassa joku tiskiharjan näköinen vekoitin...

Jännittävä tunne oli kävellä Uppsalan ja Tukholman kaduilla ja nähdä kaikki samat merkit, samat kaupat, samat ketjut kuin Suomessa. Ja jutella suomea ison joukon kanssa, ehkä kuullakin vähän suomea ulkona ainakin enemmän kuin Brysselissä. Jotenkin olin niin lähellä, mutta niin kaukana silti. Mutta hauskaa oli. Ja se on kai pääasia. Koska kliseet on niin kivoja, niin "jos nauru pidentää ikää, tuli sitä taas monta vuotta lisää" :)

Btw - on ihan ok käydä mäkkärissä kaksi kertaa päivässä. Right?
Tällä viikolla tulossa lisäpäivitystä mun toivottavasti terveellisempien elintapojen uudelleenimplementoinnista. Tack och hej!
Nations pubissa


Uppsalan tuomiokirkko

linnakukkulalta

Uppsala dom

Tukholman hostellin keittiöstä

Lauantai-illan ravintolasta - sushia, nam!

Sarjassa: things that doesn't exist in Belgium :)

Sushii!

Tältä näytti laukun sisältö illalla kun pääsin kotiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti